1939-1950

SOTATALOUDEN JA SÄÄNNÖSTELYN AIKA

Talvisota syttyi marraskuussa 1939. Lyhyen välirauhan jälkeen alkoi jatkosota. Mainosmiehet joutuivat rintamalle tai propagandatöihin, sensoreiksi, tiedotusmiehiksi, taistelukuvaajiksi ja valistusupseereiksi. Kotirintamalla oli niukkaa. Puutetta ja pulaa oli kaikesta. Kansanhuolto jakoi ostokortteja, joilla sai ostoluvan säännöstelytuotteisiin. Mainoksissa kerrottiin korttiannosten saapumisesta kauppaan. Ihmiset jonottivat yön yli.

Kuva: Hyvät kirjoittajat joutuivat sodan aikana tiedottajiksi. Kustannusosakeyhtiö Tammen tuleva toimitusjohtaja Untamo Utrio vastasi Kansanhuoltoministeriössä valistuskampanjoiden ja ostokuponkien suunnittelusta.

 

Kaleva Salminen Oy oli pula-aikojen suurimpia merkkimainostajia. Kale valmisti mm. kenkiä paperista ja puusta. Ilmoituksen muotilaukku oli tehty tanskalaisesta kampelannahasta.

 

Kumi oli säännösteltyä tuontitavaraa, joten Nokia julkaisi yrityskuvamainoksia ”siihen saakka kunnes meillä taas on riittävästi kaikkia teollisuutemme tarvitsemia tärkeitä raaka-aineita”.

 

Mainosvalojen syttyminen vuonna 1949 oli sykähdyttävä juhlahetki. Se valoi uskoa rauhan kestävyyteen ja Suomen tulevaisuuteen.

 

Paperista tehtiin melkein mitä tahansa kengistä lakanakankaisiin. Euran ilmoitus kertoi, että paperista tehty pöytäliina säästi saippuaa vaatteiden pesuun.

 

Rauhan tultua maailmankuva alkoi taas avartua. Oka-kahvin maailman päähineitä esittelevä sarja käynnisti keräilykuvien villityksen.

 

Puutalon ilmoitus julkaistiin väli-rauhan aikana 1941, jolloin tarvittiin nopeasti koteja evakoille. Jatkosodan jälkeen Puutaloilla maksettiin myös sotakorvauksia.

 

Jouluilmoitus Kotilieden takakannessa sotatalven 1942 aikana. Kuvitus viestii ajan kahtiajakoisuudesta. Naiset olivat kotirintamalla, miehet sotatoimissa.

 

Suomi-Yhtiö käytti ilmoituksessaan sota-aikana usein käytettyä kuva-aihetta: lapsi sodan satuttamana. Valokuvan vetoava katse on saatu aikaan silmäteriä retusoimalla.

 

Ilmoitus kertoi naisten uusista rooleista. Naiset pitivät kotirintaman pyörät pyörimässä. Sota toi Suomeen housupukuiset naiset.

 

Sodan logiikkaa. Kansanhuollon kampanja vetosi siihen, että jokainen salakauppaan joutunut voikilo ja maitolitra heikensi tulevaisuuden sotureita.

 

Ilmoituksen valokuva oli päämajan propagandaosaston mielestä liian jermumainen. Se ei sopinut suomalaisen sotilaan esikuvaksi. Tupakkatehdas Fennia oli eri mieltä ja otti TK-kuvan mainoskäyttöön.